A lízing, mint második esély - ha nem hitelképes a cég

2016. január 05. 19:49 - Starwork

Hogyan juthatunk pénzhez kedvező kamattal, nagy biztonsággal, ha elbuktunk a hitelbírálaton?

A lízing, mint második esély

Ha nem hitelképes a cég

 

 

Sok magyar vállalkozás a túlzott adó-optimalizálás vagy a nem megfelelő könyvelés miatt nem tud a növekedéséhez, terveihez megfelelő banki hiteleket szerezni. Mi ilyenkor a megoldás? 

A több lehetőség egyike a lízing. 

Mi a lízing tulajdonképpen? 

Egy olyan finanszírozás, amely messze túlmutat a hagyományos hitelek által kínált lehetőségeken. 

Elsősorban ingóságok, tárgyi eszközök és ingatlanok éven túli finanszírozására alkalmas. 

A lízingnek két nagyobb alfaja van: pénzügyi lízing és operatív lízing. 

A pénzügyi lízing definíciója: az a tevékenység, amelynek során a lízingbe adó ingatlan vagy ingó dolog tulajdonjogát, illetve vagyoni értékű jogot lízingbe vevő megbízása szerint abból a célból szerzi meg, hogy azt a lízingbe vevő határozott idejű használatába adja oly módon, hogy az a lízingbe vevő könyveiben kerül kimutatásra. 

A használatba adással a lízingbe vevő 

- viseli a kárveszélyt, 

- szedi a hasznokat, 

- viseli a közvetlen terheket, 

- jogosultságot szerez arra, hogy a szerződésben kikötött időtartam lejártával a lízingdíj teljes tőketörlesztő és kamattörlesztő részének, valamint a szerződésben kikötött maradványértéknek a megfizetésével a dolgon ő vagy az általa megjelölt személy tulajdonjogot szerezzen. Ha a lízingbe vevő nem él e jogával, a lízing tárgya visszakerül a lízingbe adó birtokába és könyveibe. A Felek a szerződésben kötik ki a lízingdíj tőkerészét - amely a lízingbe adott vagyontárgy, vagyoni értékű jog szerződés szerinti árával azonos - valamint kamatrészét és a törlesztési ütemezését". 

Pénzügyi lízinget csak a hitelintézeti törvény alapján felügyeleti engedéllyel bíró hitelintézet (bank), vagy kizárólag ezt a tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás (Zrt) végezhet. 

A pénzügyi lízingnek két változata van: nyíltvégű és zártvégű pénzügyi lízing. 

Zártvégű pénzügyi lízing esetén a futamidő elején a lízingbe adó kiszámlázza a teljes nettó vételárat a teljes áfával. Az ÁFA-t vissza lehet igényelni, de elő kell finanszírozni. Az eszköz azonnal a lízingbe vevő mérlegének megfelelő eszközrovatába, míg a fennálló lízingdíj-tartozás a kötelezettségek közé kerül. 

A lízingdíjak fizetésénél csak a kamatrész számolható el költségként, ami csökkenti az adózás előtti eredményt. 

A futamidő végén a tulajdonjog automatikusan átszáll a lízingbe vevőre. 

Számviteli elszámolása és adóhatása megegyezik egy eszközfedezet mellett nyújtott beruházási hitellel. 

Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a lízingelt dolog nem biztos, hogy a lejáratkor a lízingbe vevő birtokába kerül, ezért a konstrukció elején nem kell kifizetni a teljes ÁFA-t, az a havi törlesztőrészletekben realizálódik, miszerint a havi törlesztések tőkerészét ÁFA-san számlázza ki a lízingbe adó, a kamatrész pedig ugyanúgy, mint a zártvégű pénzügyi lízingnél, költségként elszámolható. 

A nyíltvégű lízing esetén a futamidő lejártakor a lízingbe vevőnek meg kell fizetnie a szerződésben rögzített maradványértékét a lízingbe adónak, csak ebben az esetben száll át a tulajdonába a lízingelt eszköz. 

 

Az operatív lízing

 

A lízingkonstrukciók másik fajtája az operatív lízing, amely már tartalmaz adóelőnyöket, és gyakorlatilag egy tartós bérleti konstrukció tulajdonságaival rendelkezik. 

Fontos tudni, hogy operatív lízinget bármilyen vállalkozás nyújthat, nem kell hozzá külön engedély.

Operatív lízing esetében a lízingtárgy a lízingbe adó birtokában és könyveiben marad mindvégig, majd a futamidő végén a lízingbe adó azt eladhatja, vagy továbblízingeltetheti egy másik lízingbe vevő társasággal. 

Ebben a konstrukcióban a lízingbe vevő csak az eszköz használatáért fizet. 

Operatív lízing esetében a lízingdíjak fedezik az eszköz elhasználódásával járó értékcsökkenést és a lízingtárgy megvásárlásakor befektetett összeg adott időszakra elvárt hozamát. 

Operatív lízing esetén az esedékes lízingdíjak ÁFA-t is tartalmaznak, mely minden esetben a lízingbe vevő által visszaigényelhető.

A nettó lízingdíj költségként teljes egészében elszámolható a lízingbe vevő vállalkozás számára, ezért az operatív lízing komoly adóelőnyöket rejt magában. 

Miért jelent a lízing második esélyt? 

 

Mivel a lízing esetén a hitelező kockázata jelentősen csökken a hitelhez képest, hiszen az eszköz, ingóság vagy ingatlan mindvégig a birtokában marad, könnyebben, rugalmasabb feltételekkel és gyorsabban lehet lízinghez jutni, mint hitelhez - kisebb a kockázati felára is, bár a lízing-struktúrák jellemzően drágábbak a bankhiteleknél, mivel a háttérfedezetüket azok adják. 

Magyarországon sok lízingcég azonban olyan mértékű saját pénzeszközt, tőkét halmozott fel, amiből finanszírozni tud, hogy ez a törvényszerűség a piaci igények és a kereslet alapján megfordult, és jelenleg néha olcsóbban, kedvezőbb kamattal lehet lízinghez jutni, mint bankhitelhez. 

A lízing bírálata tehát gyorsabb, egyszerűbb és kevésbé szigorú, mint a bankhiteleké. 

Ráadásul a forrás gyakran olcsóbb is - mindezek miatt érdemes választani. 

Ezen kívül az operatív lízing óriási előnye, hogy ún. "mérlegen kívüli tétel", azaz felvétele nem rontja a vállalkozás hitelezhetőségét, nem jelenik meg a könyveiben, nem rontja a pénzügyi mutatókat. 

Előnyök és hátrányok pro és kontra

 

Mik a lízing legfőbb előnyei és hátrányai? 

Előnyök: 

- biztonságos a lízingbe vevőnek, mert a lízingtárgyon kívül más eszköz nem terhelhető meg a lízingkötelezettség révén;

- nincs szükség bonyolult hitelképesség-vizsgálatra (és a feltételek sem annyira szigorúak)

- gyorsabban hozzáférhető, mint a legtöbb bankhitel 

- kíméli a saját tőkét, hiszen nem kell a teljes, vásárláshoz szükséges összeggel rendelkeznünk a konstrukció elején, csak az adott eszköz használatáért kell fizetni

- az eszköz üzemeltetésével az időszaki lízingdíjak egy jól átgondolt konstrukcióban kitermelhetőek

- a lízingdíjak fizetési ütemezése rugalmas lehet, alkalmazkodhat a vállalkozás pénzügyi mutatóihoz, működésének szezonalitásához is, nem olyan kötött, mint a bankhitelek esetén 

- gyenge hitelképesség esetén is finanszírozni lehet vele állóeszközöket

- egy kézből kínálja jellemzően a beruházás tárgyát és a finanszírozást. 

Az operatív lízing további előnyei mindezek mellett: 

- a bérbeadó finanszírozza az ÁFA-t

- nem növeli a konstrukció a lekötött, befektetett eszközállományt, kíméli a beruházási keretet

- mérlegen kívüli tételként nem növeli a vállalkozás tartozás-állományát a könyvekben

Mik a lízing hátrányai? 

- Drágább lehet, mint egy bankhitel (de ez nem minden esetben igaz)

- Olyan eszközök finanszírozására alkalmas elsősorban, amelyek könnyen értékesíthetőek, kézzelfoghatóak 

Érdekli, hogyan juthatna lízinghez és milyen feltételekkel? Keressen Bennünket most, hogy segíthessünk! 06-70-39-39-359 info@starwork.hu

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr838243994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása