Amit tudni akartál a CSOK-ról, de nem merted megkérdezni...

2016. január 01. 13:54 - Starwork

vagy inkább nem volt kitől. De most segítünk!

9+1 válasz a CSOK-ról - a Családi Otthonteremtési Kedvezményről - hivatalos forrásból, a törvényi hivatkozás alapján! 

 




Kedd délután megjelent a kormányhatározat, ami pontosan meghatározza a felvehető támogatás kritériumait, igénylésének rendszerét. 
Szakértőink elemzését követően most a legfontosabb kérdésekre válaszolunk. 
Ha további kérdése van, szeretné igénybe venni a támogatást - ne habozzon felkeresni Bennünket egy ingyenes konzultációra! 
Személyre szabottan, rugalmasan segítünk. 
06-70-39-39-359
06-30-24-2-24-24
A kormányhatározat teljes, ingyenesen elérhető szövege: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100256.KOR&timeshift=20160101

A leggyakoribb kérdések és válaszok - 9+1 információ érdeklődőknek

 

1. Aktív BAR listával nem vehető igénybe a támogatás. 

Ha a házaspár, élettársi közösség bármely tagja aktív BAR listás, akkor nem vehetik igénybe a támogatást. 

2. Ha már van saját lakásuk, azt el kell adni, vagy a maximális, 3 gyermek után járó támogatást lehet csak igényelni. 

Amennyiben rendelkeznek ingatlanvagyonnal, és azt eladják, az abból befolyó összeget + a támogatás összegét lehet új vagy használt ingatlan vásárlására fordítani a CSOK céljának megfelelően. 

Tehát Pistinek és Jolinak van egy 10 M-s panellakása, amit eladnak. 13 M-ért vesznek egy nagyobbat, és ehhez 3 M CSOK-ot vehetnek igénybe az egyéb támogatási feltételeknek megfelelően. 

Amennyiben második ingatlant vásárolnak, az elsőt nem adják el, a 10+10 M-s CSOK-os kell igényelniük, mert csak azt kaphatják meg - ehhez 3 gyermeket kell bevállalniuk, vagy annyival kell rendelkezniük. 

Tehát Pisti és Joli 10 M-s panellakása megmarad, és beköltöznek egy új, 20 M-s lakásba, amiből 10 M Ft vissza nem térítendő támogatás, 10 M Ft pedig állami kamattámogatott hitel, amit havonta törleszteniük kell (kb 47 ezer forint törlesztőre lehet számítani havonta). 

Haszonélvezettel terhelt öröklés vagy ajándékozás útján szerzett ingatlanra, ha a haszonélvező abban benne lakik, nem vonatkozik a megkötés - tehát ha ilyen ingatlanunk van, úgy vehetjük fel a CSOK-ot, mintha nem is lenne. 

3. Új lakást bárhol és bármennyiért vehetnek, használt lakás legfeljebb 350.000/nm áron. 

Budapesten maximum 35 millióért, közép-magyarországi régióban 28 millióért, egyéb közép-magyarországi településeken legfeljebb 23 millióért vásárolhat használt ingatlant. 

Továbbá dunántúli megyeszékhelyen 28 millió, egyéb dunántúli városban 23 millió forint a maximum, míg a kisebb településeken 18 millió forint. Az alföldi és északi részen a megyeszékhelyeken 25 millió forint a felső korlát, egyéb városokban 19, kisebb településeken 16 millió.

4. Aki korábban már kapott szocpolt vagy CSOK-ot, az is igénybe veheti a mostanit, de le kell vonni belőle a korábban kapott támogatás összegét - ebben az esetben azonban csak a maximális, 3 gyermek után járó, 10+10 M Ft-os csomagért lehet indulni. 

 

Ebben az esetben természetesen a családnak be kell költöznie az új támogatásból vásárolt lakásba.

5. Igénylést az a házaspár nyújthat be, ahol vagy van már három gyermek, vagy legalább az egyik fél kevesebb, mint 40 éves. 

 

6. A CSOK a meglévő ingatlan bővítésére is felhasználható. 

Ebben az esetben azok a négyzetméter- és gyerekszámhatárok érvényesek, mint a használt ingatlan vásárlásánál. A legalacsonyabb felvehető összeg egy gyerekkel 550 000 forint, ez 40-ről 55 négyzetméteresre bővített lakásra jár. A legmagasabbat pedig értelemszerűen minimum 4 gyerekre és legalább 100 négyzetméteresre bővített ingatlanra adják, ennek összege 2 750 000 forint lesz.

Bővítésnek számít, ha a lakás hasznos területét, térfogatát növeljük, és keletkezik legalább egy új lakószoba. Lehetőség van tetőtér beépítésre is, azonban ha ennek kapcsán egy teljesen új ingatlan jön létre, ami a meglévőtől független, az új ingatlan építésének, nem pedig bővítésnek minősül. 

7. A CSOK-ot februártól lehet a bankoknál igényelni. 

És természetesen nálunk is - segítünk a teljes ügyintézésben. A költségek: a támogatási összeg 1,5%-át, de maximum 30 ezer forintot kérhetnek el a pénzintézetek. Hitelfelvétel esetén természetesen további költségek merülhetnek fel - ezek nincsenek a támogatási határozatban leszabályozva, tehát ez bankfüggő lesz. 

Kérje segítségünket hogy a legjobb ajánlatot kapja! Megversenyeztetjük Önnek a bankokat. 

06-70-39-39-359  info@starwork.hu

8. A CSOK-ot az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül lehet igényelni. 

Új ingatlan építése esetén a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásul vétele előtt, bővítésnél pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől.

Mindenképp javasoljuk, hogy először tájékozódjon a jogosultságról, mielőtt anyagilag bármibe is belevág, vagy elkötelezi magát - hívjon Bennünket, és mindenben segítünk, tervezzünk együtt! Ne kockáztasson feleslegesen. 

9. Válás csak akkor probléma, ha az ingatlant el kell adni ezzel együtt. 

Ebben az esetben a felvett támogatást vissza kell fizetni - ha lehetőség van rá, érdemes megtartani az ingatlant, és inkább kivásárolni belőle a házastársat. 

9+1 fontos információ: Ha az előre vállalt gyermekek nem születnek meg határidőre, a támogatást vissza kell fizetni. 

Alapesetben ha igazolható, hogy meddőség ténye miatt, vagy egyéb egészségügyi okokból önhibáján kívül nem tudott gyermeket nemzeni a pár, akkor kamatmentesen csak a felvett támogatást kell visszafizetni, azonban ennek hiányában büntetőkamatokkal növelt összeget. 

Azonban a vállalt gyermekeket örökbe fogadni is lehet - akinek ez a megoldás elfogadható. 

További kérdése van? Keressen Bennünket bizalommal! 06-70-39-39-359 info@starwork.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr768216808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása