Egy kellemetlen hír az ÁFA-ról...

2015. december 20. 17:14 - Starwork

meglepő változás a 2016-os ÁFA törvényben!

Rövidül az adólevonás lehetőségének törvényi határideje - a jogosultság keletkezésétől fogva immáron kevesebb idő áll a rendelkezésünkre, hogy levonási jogunkat érvényesítsük!

 

Az elévülési időnél rövidebb lett az időkorlát - az új szabályozás értelmében a keletkezés évében és az azt követő évben érvényesíthető csak az adólevonás, az alany döntheti el, melyik időszakban. 

A törvényt először azokra az ügyekre kell alkalmazni, amelyeknél a levonási jog 2016-ban keletkezik. 

Az el nem évült, de még nem érvényesített levonható, előzetesen felszámított adó összegét az adóalany abban az időszakban jogosult figyelembe venni adónövelő tételként, amelyben a levonási jog keletkezett.

Tehát a szabad választásra biztosított 2 éven túl is van lehetőség a még el nem évült, előzetesen felszámított adó tekintetében a levonás érvényesítésére. A 2016-tól érvénybe lépő új adójogszabályok úgy rendelkeznek, hogy az adóalany abban a megállapítási időszakban élhet jogával, melyben a jog keletkezett. Az ÁFA ennek a bevallásnak az önellenőrzésével lesz levonható.

Más a helyzet a fordított adózású ügyletekkel, és az önadózással megfizetett import áfa esetében. Ezeknél  az ÁFA törvény úgy rendelkezik, hogy a levonási jog kizárólag abban az adó-megállapítási időszakban vehető figyelembe, amikor keletkezett, vagyis a fizetendő ÁFÁ-t meg kell állapítani.

 

Szeretne konzultálni arról, hogyan hatnak ezek a változások az Ön cégére? Szakértő segítségével szeretné átlátni, milyen lehetőségei és kötelezettségei lesznek jövőre? Forduljon hozzánk bizalommal, kérjen minden kötelezettségtől mentes, ingyenes konzultációt most!
06-70-39-39-359 vagy info@starwork.hu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr418186630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása