Adójogszabályok 2016-ban - átfogó kép a változásokról

2015. december 20. 17:57 - Starwork

lehetőségek, kötelezettségek és újdonságok - olvassa el a fa alatt!

Az adózók megbízhatóságának regisztrációja

 

Az egyik legfontosabb változás jövőre, hogy a NAV kategorizálni szeretné az adózókat három szinten, amelyekhez jutalmakat és büntetéseket is társít - a kevésbé megbízható adózók húznák értelemszerűen a rövidebbet, az "elit" pedig kedvezményeket, nagyobb mozgásteret, és kevesebb ellenőrzést kapna a tervek szerint, így tervezik fehéríteni a gazdaságot, tárgyi és szellemi értelemben egyaránt. 

Az első minősítési adatok 2016. első negyedévén alapulnak majd. Az ügyfélkapun keresztül a minősítéseket, mint nyilvános és közérdekű adatot, bárki lekérdezheti majd. 

A megbízható adósok az alábbi konkrét kedvezményekre számíthatnak majd a NAV hivatalos közleménye szerint:  

  • a kiszabható adóbírságok felső határát 50%-al csökkentik! 

  • Tartozás esetén egy alkalommal évente automatikusan és pótlékmentesen 12 havi részletfizetést kaphatnak, valamint illetékmentesen kérhetnek részletfizetést  

  • Az ÁFA-t 2017-től 45 napon, 2018-tól 30 napon belül vállalja a NAV visszafizetni a számukra! 

  • Végelszámoláskor számukra nem lesz automatikus NAV ellenőrzés - csak a kockázatos adósok számára.

Kik lesznek a fekete bárányok? 

 

Nem nehéz kitalálni, azok az adósok, akik nagy mértékű adóhiányt halmoztak fel, be nem jelentett munkaerőt foglalkoztatnak, vagy akiket legalább kétszer egy évben üzletbezárásra büntettek. Esetükben az ÁFA visszaigénylés határideje 75 nap lesz, a megbízható adósokhoz képest átfogóbb adóellenőrzésekre számíthatnak, és esetükben az ellenőrzési határidőt 60 nappal a NAV meghosszabbíthatja. 

Adóregisztrációs eljárás

Mint korábbi cikkünkben írtuk, néhány ponton változik az adóregisztrációs eljárás is. Az adótartozásra vonatkozó összeghatárok 5 és 10 millió forintra csökkennek; a regisztrációnál vizsgált személyek körébe bekerülnek a cégvezetők is.

Adminisztrációs hiba, tévedés

Tévedni emberi dolog - ezt most már a NAV is elismeri. Téves bevallás beküldése esetén bírságmentesen felszólítják az adózót a nyilvánvaló elírás vagy hiány pótlására, nem büntetnek azonnal. 

Pótlékmentes részletfizetés

Az SZJA fizetés kapcsán a korábbi 150.000 Ft-ról 200.000 Ft-ra emelkedik a pótlékmentes részletfizetés összeghatára, melyet az SZJA mellett az EHO-ra is ki fognak terjeszteni. 

Folyószámla integráció

Korábbi írásunk fontos kiegészítése, hogy az integrált igazolás tartalma kiegészül a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozások adataival is.

Nettó pótlékszámítás

A nettó pótlékszámításra vonatkozó rendelkezések a jövőben a tartozások szélesebb körére lesznek alkalmazható.

SZJA változások

Eljön az első olyan év, amikor a NAV megírja helyettünk az adóbevallásunkat, ha kérjük. Ennek feltétele, hogy kizárólag munkaviszonyból származó jövedelmünk legyen, és ne érvényesítsünk adókedvezményt, ezzel felmenő rendszerben megszűnne az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás intézménye, és továbblépnénk a teljes automatizmus felé.

A NAV a 08-as bevallások alapján készíti el az SZJA bevallást, és március 15.-e után küldi meg elektronikus úton az adózónak, akinek ügyfélkapuval kell ehhez rendelkeznie. A jövő évtől  még automatikusabb rendszer jön: a NAV előre bevallási ajánlatot fog tenni nekünk, hogy szerinte milyen jövedelem után kellene bevallásokat tennünk.

 

 

Szálláshely-szolgáltatás

Külön kategóriát kapnak a falusi és egyéb szálláshelyek, a falusi szálláshely-szolgáltatás is bekerül a tételes átalányadózásra jogosító tevékenységek közé.

 

ÁFA

Időszakos elszámolású ügyletek - amiről korábban már szóltunk

Az új szabályozás lényege, hogy az időszaki elszámolású, azaz folyamatos teljesítésű ügyleteknél a korábbi fizetési határidőtől eltérően a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz. 

Ez azonban ritkán lesz alkalmazható, előrefizetés esetében ugyanis, amikor a számla kibocsátása értelemszerűen megelőzi az időszak végét, a teljesítési időpont a számla kibocsátásának napja lesz; utólagos fizetésnél pedig a fizetés esedékessége, de legkésőbb  az időszak végét követő 30. nap lesz a teljesítési időpont.

Ez a végső határidő módosul az időszak végét követő 60. napra az új jogszabály szerint. 

Egyéb változások

Sokunkat valószínűleg nem érint, de az új törvényjavaslat elfogadásával az állami és önkormányzati tulajdonban lévő kapcsolt vállalkozások is létrehozhatnak csoportos adóalanyiságot.

További változás, hogy a nemzetközi légitársaságok a jövőben nem kötelesek automatikusan számlát adni, azonban az igénybe vevő kifejezett kérésére ki kell állítaniuk (a bizonylatadási kötelezettségük továbbra is él).

Jövedéki adó

Elsősorban a házi pálinkafőzést érintik, amelyet adójegy formájában kíván a jövőben megadóztatni a kormány. 

 

Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változások


Elsősorban fogalmi, megnevezés-beli, értelmezést tisztázó jogszabály-változások kerülnek bevezetésre, a többi jogszabállyal való megfelelő harmonizáció és a helyes értelmezés elősegítése végett. 

Átalánydíj a gépjárművekre

Darabszám alapú átalánydíj fizetését teszi lehetővé majd az új szabályozás, csak a termékdíjas alkatrészekre. A gépjármű termékdíj átalánya visszaigényelhető lesz a meghatározott feltételek teljesülése esetén.

Átláthatóbb szankciórendszer

A szabályozás egyértelműen kimondja, hogy ahol a termékdíj-törvény nem tartalmaz külön rendelkezést, ott az általános adózási jogszabályok alapján kell majd eljárni, így áttekinthetőbb lesz a büntetési rendszer:, valamint lehetőség lesz késedelmi pótlék kiszabására is, új fogalomként jelennek meg:

  • termékdíjhiány
  • termékdíj-különbözet
  • termékdíj-tartozás

Háromszögügyletek

Az ilyen ügyletek esetében akkor sem keletkezik a jövőben fizetési kötelezettség, ha a nemzetközi kiszállítást nem az eladó, hanem a vevő végzi. 

Külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer

Termékdíj fizetési kötelezettség csak egy év eltelte után fog keletkezni. 

Egyéni hulladékkezelés

Az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget egy évente egyszeri előleg-bevallási, és egy éves, tényeken alapuló elszámolási kötelezettség váltja majd fel.

Számlazáradékok

A csomagolószerek és reklámhordozó papírok esetében megszűnik a kötelező számlazáradékolás, csökkentve az érintettek adminisztrációs terheit.

Termékdíj-átvállalás

A szerződésen alapuló átvállalás NAV felé történő bejelentését a jövőben az átvállalónak kell majd megtennie.

Online kereskedelem

A törvényjavaslat értelmében a termékdíj-köteles termékek külföldről, távolsági értékesítés keretében történő átruházása is termékdíj-kötelezettséget keletkeztet. A forgalomba hozatal fogalmának e változása megszünteti a külföldi, online kereskedelmet végző gazdálkodók piaci előnyét a hazai szereplőkhöz képest.

Illetékek

Járműpark korszerűsítésének ösztönzése

A környezetkímélő járművek, és nem csak az elektromos meghajtásúak, illetékmentesen lesznek megvásárolhatók. Ugyanígy a haszonjárművek vásárlásakor sem kell majd illetéket fizetni - a jogalkotói szándék az elöregedett járműflották lecserélését szorgalmazná.

A környezetkímélő járművek a tervek szerint mentesülnek majd a gépjárműadó alól is. Ez a mentesség de minimis támogatásként vehető majd igénybe. Új adóztatási mód vonatkozik majd a nyergesvontatókra, amely a fuvarozók jövedelempozícióját javíthatja.

Egyéb változások

A műemléképületeket öröklők vagy vásárlók illeték-visszatérítés formájában speciális illetékmentességet fognak élvezni. 

Helyi adók

Letölthető helyi adó adatbázis

A központi nyilvántartás a helyi adókról és mentességekről, kedvezményekről elektronikusan letölthető formában lesz elérhető a jövőben az ügyfélkapun. Ez azonban nem hiteles nyilvántartás, az adózó csak saját felelősségére használhatja fel.

Egységes helyi adó bevallás

Az adózók a bevallási kötelezettségüket a jövőben az általános nyomtatványkitöltő programmal, egységes formában is teljesíthetik. A bevallásokat a NAV továbbítja az érintett önkormányzatoknak, így egyszerűsödik az ügyintézés. 

Útdíj levonási lehetőség bővülése

Nem csak a hazai e-útdíj, hanem a külföldön és belföldön megtett útért fizetett egyéb díj, valamint az autópályák, autóutak és főutak használati költségének 7,5 %-a is levonható lesz az iparűzési adóból. 

 

Érdekli, hogyan tud minderre felkészülni? 

Hívja szakértőnket most, és kérjen ingyenes konzultációt!

06-70-560-6059 vagy info@starwork.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr658186656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása