Mi is az a KHR? Mi fán terem a BAR-lista?

2015. december 31. 03:49 - Starwork

Központi Hitelinformációs Rendszer - a rossz adósok átka

A Központi Hitelinformációs rendszer 2011-től már minden hitellel rendelkező ügyfelet nyilvántartásba vesz - de nem mindegy, hogy azt pozitív, vagy negatív (azon belül is aktív vagy passzív) előjellel teszi. 

Negatív előjellel akkor kerülünk fel az adóslistára, ha a hiteltartozásunk meghaladta a 3 hónapot (90 napot egészen pontosan), és a tartozás összege meghaladja a mindenkor aktuális minimálbér összegét - 2015-ben ez nettó 68.775 Ft-ot tett ki éppen. 

Ilyenkor a kezesek és adóstársak is automatikusan felkerülnek a BAR-listára, és mindannyian hitelképtelenné válnak Magyarországon. A tartozás megfizetése után ún. passzív BAR listára kerülnek az adósok, ahol egy évig maradnak fent. Utána kérvényezhetik onnan a levételüket - azonban a passzív BAR listások is jellemzően csak jelzálog-kötelezettek lehetnek egy hitelben, azaz csak a tulajdonukban álló ingatlan terhelhető, de ők maguk önálló hitelfelvételre Magyarországon esélytelenek. 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr848213950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása