Az adózás rendje 2016-ban - itt vannak a friss módosítások!

2015. december 20. 17:01 - Starwork

mi változik az adótörvényekben, hogyan érinti ez a cégeket? Nézzük meg együtt!

 

Becslés a vagyonosodási eljárásban

Új szabályozás, hogy a becslési eljárást csak bűncselekmény (költségvetési csalás, vagyon elleni bűncselekmények, stb) eseten alkalmazhatja majd a vizsgálat és a bizonyítás során az adóhatóság. Tehát, ha bűncselekmény gyanúja nem merül fel, csak polgárjogi (anyagi) felelősségről van szó, a becslési eljárás nem alkalmazható, a bíróság nem fogja elfogadni. 

Felügyeleti intézkedés lehetősége

Jelentős változás, hogy adóhatósági eljárásban, a megállapítás, jegyzőkönyv, határozat ellen csak akkor élhetünk felügyeleti intézkedési kérelmünkkel, ha bizonyítani tudjuk, hogy a NAV jogszabálysértő módon járt el, különben érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a kérelmünket, hasonlóan a közigazgatási eljárások gyakorlatához. A felülellenőrzés megállapításáról szóló határozat ellen a jövőben közvetlenül a miniszternél lehet majd fellebbezni. 

 

A gyűjtögetést is megadóztatják

Az utcán kéregető koldusokat is szeretné a NAV megadóztatni...érdekes elképzelés egyrészt, szerintem minden józan emberi érzéssel és logikával szembe megy, másrészt azért hallottunk már a koldusmaffiáról is, és ismerünk olyan koldust is, aki jobban él a gyűjtögetésből, mint mások a szerény, munkával szerzett jövedelmükből. Nehéz értékelni ezt a jogalkotói elképzelést...ha mégis értékelnem kellene, én azért abszurdnak és furcsának tartom. Vajon a koldusmaffia vagy az ingyenélők tényleg meg fognak rémülni attól, hogy adót kellene fizetniük? Feltehetően úgysem fognak. Mivel szankcionálják őket? Kissé életszerűtlennek tűnik. 

Adóregisztrációs eljárás, adó-és vámfolyószámla integráció

Szigorodnak az adóregisztrációs eljárás szabályai, csökkennek az értékhatárok - a NAV által eddig külön vezetett nyilvántartásokban szereplő fizetési kötelezettségek 2016-tól  közös folyószámlára kerülnek. Emiatt a tartozásmentesség igazolása a továbbiakban már egységesen lesz kérhető.

Köztartozásmentes adózói adatbázis

Az új szabályozás szerint az adózó a köztartozásmentes adatbázisból történő törlésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül észrevételt terjeszthet elő. 

Eljön a cégek három kategóriás megbízhatósági regisztrációjának ideje is - melyről pontos részleteket még kevesen tudnak, ám sokan máris megpróbálnak telefonos csalásokkal visszaélni ezzel az információhiánnyal. 

Változik a folyamatos teljesítésű, úgynevezett időszakos ügyletek elszámolási szabályozása is - kérdezzen szakértőnktől, ha érdeklik a szakmai részletek! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr708186588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása