Kik könyvelnek ma Magyarországon és hogyan?

2015. augusztus 24. 00:13 - Starwork

kuruzslók, varázslók és Dante poklából a szörnyek

Milyen könyvelői típusok vannak?

 

1. Nagyon sok ember van, aki „könyvelőnek” mondja magát, de tulajdonképpen csak adatrögzítő. Ez a csoport az olcsó kategória.
Pedig van erre egy jó régi magyar közmondás. „Olcsó húsnak híg a leve”. Hát ez itt is nagyon igaz. Ettől a csoporttól nem várható el se számviteli se adózási problémák naprakész megoldása. Ők csak alapszintű tudással rendelkeznek. Viszont ebben az esetben nagyon sokat bukhatunk.

A kockázat szintje nagyon magas (tízes skálán 9-10).  Havi tízezrekért (mellyel kevesebbet fizetünk) több millió Ft-kat bukhatunk évente. Ráadásul ezek a hibák évente ismétlődnek, ezért a NAV a feltárást követően ki fogja terjeszteni az ellenőrzést a többi évekre vonatkozóan is. Így ez akár odáig is terjedhet, hogy a teljes vállalkozás csődeljárás alá kerül, majd felszámolásba fordul. Nagyon sok vállalkozás el se tudja képzelni, hogy milyen időzített bomba ketyeg alatta.


2. A következő csoport a könyvelők csoportja, akik már valamilyen elméleti szinten tanulták a szakmát.
A kockázati szintjük minimálisan kevesebb az előzőnél (tízes skálán 7-8).

Tudásuk szintén nem naprakész se számvitelből se adózási területeken. Ők egy vállalkozást csak 10 millió Ft-os éves árbevételig könyvelhetik, illetve készíthetnek róluk beszámolót.


3. A következő csoport a mérlegképesek csoportja:

Tőlük már elvárható a számviteli törvény naprakész ismerete, hiszen évente kötelező továbbképzésen vesznek részt. Ezen oktatáson az aktuális adózási ismereteket is ismertetik. Ők már számvitelből naprakész tudással rendelkeznek és vannak minimális adózási ismeretük is.

A kockázati szintjük kevesebb az előzőnél (tízes skálán 4-6)


4. A következő csoport a mérlegképesek és adótanácsadók csoportja:

Tőlük már elvárható a számviteli törvény és az adótörvények naprakész ismerete. A kockázati szintjük kevesebb az előzőnél (tízes skálán 2-3)


5. A következő csoport a könyvvizsgálók csoportja:

Tudásuk számvitel területén a maximumon van. Ők automatikusan megkapják az adószakértői igazolványt is. Ezért közülük nem mindenkinek a tudása adózási szempontból is kimagasló.


Természetesen itt sem minden a papír, hiszen végzettség nélkül is lehet valaki kiváló könyvelő, adószakértő - csak ritka.
Az Ön könyvelője melyik kategóriába esik?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr77729478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása